Mat: Trots "grön omställning" i Väst - animaliska livsmedel ökar i världen

Trots minskad köttkonsumtion i väst, ökar den globala konsumtionen och produktionen av animalier, med Indien och Pakistan förutspådda att stå för över hälften av all ökning i mjölkproduktion de nästa tio åren, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

Utrikes. Trots en trend mot mindre köttkonsumtion i västvärlden, ökar den globala konsumtionen och produktionen av animalier, framför allt i länder med redan stort klimatavtryck. Detta rapporterar Lantbruksnytt.

Enligt uppgifter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, kommer över hälften av all ökning av mjölkproduktionen de kommande tio åren att ske i Indien och Pakistan. Indien förväntas konsumera i snitt 30 liter mjölk per år om tio år, medan siffran för Pakistan blir 46 liter. Genomsnittskonsumtionen av mjölk per invånare i EU är idag 23,9 liter per år.

FAO:s rapport beräknar att den globala mjölkproduktionen kommer att öka med 22 procent inom det kommande decenniet. En mjölkko i Indien producerar i snitt 2 000 kg mjölk per år, jämfört med EU:s genomsnitt på 8 000 kg per år. En ökning av mjölkproduktionen i länder som Indien och Kina resulterar därför i ett större "klimatavtryck" än om ökningen hade ägt rum i Europa.

FAO:s rapport visar en liknande trend när det gäller köttproduktion och konsumtion.

Subscribe to Nordfri

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe