Mat: Trots "grön omställning" i Väst - animaliska livsmedel ökar i världen
Trots minskad köttkonsumtion i väst, ökar den globala konsumtionen och produktionen av animalier, med Indien och Pakistan förutspådda att stå för över hälften av all ökning i mjölkproduktion de nästa tio åren, enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.
Utrikes. Trots en trend mot mindre köttkonsumtion i västvärlden, ökar den globala konsumtionen och produktionen av animalier, framför allt i länder med redan stort klimatavtryck. Detta rapporterar Lantbruksnytt.
Enligt uppgifter från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, kommer över hälften av all ökning av mjölkproduktionen de kommande tio åren att ske i Indien och Pakistan. Indien förväntas konsumera i snitt 30 liter mjölk per år om tio år, medan siffran för Pakistan blir 46 liter. Genomsnittskonsumtionen av mjölk per invånare i EU är idag 23,9 liter per år.
FAO:s rapport beräknar att den globala mjölkproduktionen kommer att öka med 22 procent inom det kommande decenniet. En mjölkko i Indien producerar i snitt 2 000 kg mjölk per år, jämfört med EU:s genomsnitt på 8 000 kg per år. En ökning av mjölkproduktionen i länder som Indien och Kina resulterar därför i ett större "klimatavtryck" än om ökningen hade ägt rum i Europa.
FAO:s rapport visar en liknande trend när det gäller köttproduktion och konsumtion.